Wat kan je doen in de tuin in de maand maart?

Nu het eerste lentezonnetje tevoorschijn komt,
kriebelt het al een beetje om aan de slag te gaan in de tuin.
Maar wat kan en mag je nu al doen ?

Gazon maaien en bemesten

Als het gras droog is, kun je nu je gazon al maaien op de hoogste stand. Controleer meteen je grasmachine en geef de messen een onderhoudsbeurt indien nodig. Kale plekken in het gazon kun je nu opnieuw inzaaien met graszaad. Vergeet zowel je gazon als de rest van de tuin niet te bemesten, want na de winterperiode kan je tuin wel wat voeding gebruiken. Vraag zeker advies bij het kiezen van de soort meststof.

Planten snoeien en wieden

Sommige struiken kun je nu al een snoeibeurt geven, op voorwaarde dat het niet meer vriest. Denk hierbij aan rozenstruiken, lavendel, vlinderstruiken en pluimhortensia’s. Bladverliezende hagen, zoals een beukenhaag of liguster, mogen ook worden gesnoeid of ingekort.

Klimplanten snoeien. Kort oude scheuten en takken in van klimplanten die in de zomer bloeien (bv. kamperfoelie). Klimplanten die in het voorjaar bloeien, snoei je pas na de bloei. Snoei je ervoor, dan snoei je alle bloemknoppen weg. In onze plantengids vind je steeds wanneer je best je plant snoeit.

Denk daarnaast aan het onkruid dat zich vanaf deze maand weer laat zien, dus begin alvast met wieden waar mogelijk.

Moestuin aanleggen

Ook in de moestuin kun je alvast aan de slag gaan! Je kunt al enkele groenten buiten zaaien en planten, bijvoorbeeld:

  • erwten
  • radijsjes
  • snijbiet
  • (pluk)sla
  • wortelen
  • uien en sjalotten

Afhankelijk van het weer, kan de grond al losgemaakt en geschoffeld worden. Kijk wel goed naar het onkruid: als dit gaat groeien, is de grond warm genoeg om het seizoen te beginnen. Heb je een serre? Zaai dan bonen en erwten. Let op de jonge plantjes, want muizen lusten ze ook graag.
Vanaf eind maart komen de eerste groentenplantjes in de aanbieding!

Bemesten

Je border, de haag en vaste planten beginnen te groeien en nemen weer meststoffen op. Vanaf maart mag je terug beginnen bemesten. Dit zal je planten een boost geven naar de groei en de bloei toe.

Rhodondendrons, heide, azalea en camelia’s hebben een andere grondsoort en bemesting nodig. Ze groeien op zure grond. Kies voor deze planten de aangepaste meststoffen. Ze hebben echter weinig nodig, bemest dan ook maar om de 2 of 3 jaar.

Nestkastjes ophangen

Dit kan het jaar rond, maar als je het nestkastje in de winter weggehaald hebt, is dit het moment om ze opnieuw op te hangen. Zorg ervoor dat het kastje proper is voor de nieuwe bewoners en dat je het ophangt zonder je boom te beschadigen. En wie weet vind je binnenkort nieuwe bewoners in je tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *