Moestuintips voor maand April

April is de maand om eindelijk aan de moestuin te beginnen. Het eerste lentezonnetje komt tevoorschijn en de natuur ontwaakt stilletjesaan uit haar winterslaap.

Wat kan je allemaal doen deze maand?

Moestuinbak Hazelaar 150 x 150 x 60 cm Moestuin box

Zaaien en planten

In volle grond kun je in april heel veel zaaien en planten: radijs, zomerwortelen, rode biet, pastinaak, koolrabi, erwt, bloemkool, spinazie, sla, selderij, rodekool, courgette, pompoen, suikermaïs, aardappel, rucola, spruitkool en broccoli.
Heb je nog niet voorgekweekt vanuit zaadjes dan kan je bij ons ook groentenplantjes in het assortiment terugvinden die je dan direct in de volle grond kan planten.

Klusjes in de moestuin

  • Laat plantjes, voordat je ze uitplant, minimaal een week rustig aan de buitentemperatuur wennen.
  • Zet ze op een beschutte plek en haal ze ’s avonds naar binnen.
  • Blijf deze maand ook goed het onkruid in het zaaibed buiten wieden.
  • Neem ook alvast maatregelen om je plantjes te beschermen tegen ongedierte. Denk daarbij vooral ook aan milieuvriendelijke maatregelen, zoals netten of het aantrekken van nuttige vogels en insecten. Het planten van Kosmos, dahlia’s en asters wordt ook vaak aangeraden tegen ongedierte. Ook tagetes hebben een effectieve werking in de moestuin tegen plagen en ziektes. Kies hiervoor de cultivar waarbij de bloem enkelbladig is, de geur is veel duidelijker bij deze natuurlijkere soorten. De wortels scheiden een stof af die aaltjes aantrekt en dood. In de volksmond worden afrikaantjes ook wel ‘stinkertjes’ genoemd, dit te danken aan hun opmerkelijke geur.
  • Ziektes kan je voorkomen door bijvoorbeeld stro te leggen bovenop de aarde bij aardbeien, pompoenen en courgettes.

Oogsten in april

Deze maand kan je ook al groenten die je geplant hebt de vorige maanden oogsten. Denk dan vooral aan asperges, snijsla, daslook,…

Kruiden zaaien

Vanaf april zaai je alle kruiden die je deze zomer in de tuin wilt hebben. Peterselie, dille maar ook basilicum en koriander. Sommige kruiden hebben wel een langere kiemduur, houd daar wel rekening mee. Peterselie kan tot wel vier of vijf weken op zich laten wachten, terwijl basilicum bij warme temperaturen al na gemiddeld een week tevoorschijn komt.

Insectenhotel ophangen

Een bijen- of insectenhotel zou tot een van de standaard tuinattributen moeten behoren. In de siertuin en zelfs in de moestuin, maar vooral in de fruittuin hoort dit houten kastje thuis. Hang daarom een aantal insectenhotels op tussen het kleinfruit of de fruitbomen. Dat stimuleert bijen om in de buurt te bestuiven en later ook te nestelen en eitjes te leggen.

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *