Bomen en hagen planten

Het najaar en het begin van het voorjaar is het ideale moment om bomen en hagen aan te planten. We spreken dan ook over het ‘blotewortelseizoen’

bomen te koop knotwilg

Aanplanten bomen en hagen

Bomen zijn echte blikvangers in je tuin. Beuk, populier, berk, esdoorn, linde, fruitbomen… Stuk voor stuk prachtige soorten. Maar wanneer bomen planten? En hoe gaan we te werk? Laat je voldoende informeren welke boom past in je tuin/voortuin en dan kan je aan de slag gaan!

Hoe plant je bomen aan?

  • Planten in het najaar en prille voorjaar kan in principe altijd maar indien het vriest wacht je best even met de aanplant.
  • Maak een plantgat die voldoende groot is en vermeng de aarde met wat compost voor een goede start
  • De diepte van het plantgat is ook belangrijk. Plant je boom niet te diep. De bovenste wortels moeten net onder de grond zitten.
  • Indien nodig ( vooral wanneer de boom veel wind kan vangen) zet je ook een boompaal naast de boom die voor wat extra stevigheid kan zorgen.
  • Denk op voorhand goed na welke soort boom die je wil. Houd dan onder andere rekening met de bloei, de grootte, groenblijvende bomen, verkleuring van de bladeren. Aarzel niet om uitleg te vragen. We helpen je graag op weg!

Wanneer plant je hagen aan?

Hier geldt eigenlijk dezelde regel. Vooral in het najaar en prille voorjaar ( tot eind maart) kan je hagen aanplanten. Je kan kiezen voor een groenblijvende haag ( bv Eleagnus, Taxus, Prunus,..) of een bladverliezende haag (haagbeuk, Acer campestre,…)
Hagen die in het najaar geplant werden hebben een vol jaar groeivoorsprong op hagen die in de lente werden geplant. Ook in het voorjaar kan je planten. Opgelet: plant nooit bij te nat weer of vorst.

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *