Bloembollen planten

Wanneer plant je best bloembollen

Bloembollen mag je planten van half september tot half december. Hoe eerder je ze plant, hoe vroeger ze gaan bloeien. Het is vooral belangrijk dat je geen bloembollen plant als het vriest of als de grond te nat is. Voor tulpen wacht je bijvoorbeeld ook het best tot de grond wat kouder is. Na half oktober is ideaal.

Hoe plant je bloembollen

Bloembollen planten is eigenlijk niet moeilijk. Voor het mooiste effect kan je de bloembollen door elkaar uitstrooien zonder rekening te houden met de plantafstand en de hoogtes van de bloei. Veel soorten breiden van nature uit zodat je de volgende jaren een voller resultaat zal hebben. Ga je voor een aanplant in een bestaande border moet je wel meer rekening houden met welke bloembollen je waar plant.

De bollen planten doe je in de volgende drie stappen.

  1. Een luchtige grond is belangrijk, dus probeer de grond eerst goed los te werken voordat je gaat planten. Verwijder onkruid en meng wat organische meststof met de aarde in het plantgat.
  2. Met een speciale bollenplanter, of een plantenschop, maak je daarna een gat in de grond. De diepte van het plantgat is afhankelijk van de grootte van de bloembol. Een bol kan ongeveer drie- tot viermaal de diameter van de bol (maar minimaal 5 cm diep én niet dieper dan 12 cm) geplant worden
  3. Plaats de bollen in het gat en vul aan met grond.

Bloeitijden

Als je bij het planten rekening houdt met de bloeitijden van de bloembollen, kun je op dezelfde plek telkens andere hoogtepunten creëren. Plant bijvoorbeeld eerst wat vroegbloeiende soorten, bijvoorbeeld zoals crocus. Dan kun je overgaan naar de narcissen, waar je vroeg- en laatbloeiende van hebt, en tot slot kies je voor tulpen.
Ook kun je siergrassen combineren met vroegbloeiende soorten, zoals narcissen. Zo creeër je een mooi bloeiende perkje op het moment dat de grassen gesnoeid worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *